i_saveenergyΗ GAZ PRO ψάχνει και εισάγει νέους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και αυτοματισμούς. Στόχος μας η βελτίωση των συνθηκών διαμονής σας και η εξοικονόμηση νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Διαθέτουμε λύσεις για κάθε πρόβλημα σας και για κάθε μέγεθος επένδυσης.

Συνήθεις ύποπτοι

Πολύ συχνά βλέπουμε το πρόβλημα όμως σπάνια αντιλαμβανόμαστε τα πραγματικά αίτια του προβλήματος. Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί είναι μια καλή ένδειξη όταν κάτι δεν πάει καλά στην εγκατάστασή μας.

Παρακάτω παρουσιάζουμε αναλυτικά μερικούς απο τους συνήθεις ύποπτους στην σπατάλη ενέργειας και του υψηλούς λογαριασμούς:

Το αυξημένο κόστος λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης είναι αρκετά συχνό φαινόμενο σε εγκαταστάσεις με δοχείο ζεστού νερού χρήσης, συνήθως διάστασης μερικών τόννων. Ο καυστήρας λειτουργεί καθ ‘ όλο το 24ώρο για να διατηρεί τα νερά ζεστά χειμώνα καλοκαίρι.

Η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη σε περιπτώσεις που συνδυάζουν και ηλιακά συστήματα και εκεί όμως μπορεί να γίνει σημαντική εξοικονόμηση με την εγκατάσταση και σωστή ρύθμιση των αυτοματισμών.

Για αρχή προτείνεται η εγκατάσταση κάποιου χρονοπρογράμματος αν δεν υπάρχει ήδη και η ρύθμιση της θερμοκρασίας κοντά στους 60° C ή και 50°C αν υπάρχει πρόβλεψη τον προγραμματιστή για Λεγιονέλλα. Έτσι μειώνεται σημαντικά ο χρόνος λειτουργίας του καυστήρα εξοικονομώντας καύσιμο ενώ σε περίπτωση συνδυασμού με ηλιακά σπάνια θα παίρνει μπροστά ο καυστήρας για την συντήρηση του νερού χρήσης. Εννοείτε πως σε κάθε περίπτωση τόσο ο καυστήρας όσο και τα ηλιακά απαιτούν μια ετήσια συντήρηση για να μπορούν να λειτουργούν με τον προβλεπόμενο βαθμό απόδοσης .

Εναλλακτικά για την μέγιστη εξοικονόμηση προτείνεται η εγκατάσταση ανεξάρτητου λέβητα συμπύκνωσης με υψηλό βαθμό απόδοσης με δυνατότητα άμεσης παραγωγής ζεστού νερού χρήσης. Χωρίς αποθήκη ζεστού νερού αποφεύγεται η Λεγιονέλλα, δεν απαιτούνται υψηλές θερμοκρασίες (<45°C) και οι απώλειες θερμότητας  στο δίκτυο περιορίζονται σημαντικά.

Αν το λεβητοστάσιο σας δεν διαθέτει σωστές μονώσεις τότε μεγάλο μέρος της θερμότητας χάνεται πριν καν φτάσει στο πρώτο θερμαντικο σώμα. Το κόστος κάλυψεις των σωληνώσεων με τα κατάλληλα μονωτικά υλικά είναι σχετικά μικρό και αποσβένεται άμεσα απο την εξοικονόμηση της ενέργειας. Συνήθεις μονωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται για την μόνωση των κεντρικών αγωγών είναι ο κεραμοβάμβακας ή πετροβάμβακας με ανακλαστική επενδυση αλουμινίου με εξαιρετική αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες καθώς και αρμαφλέξ για την μόνωση των κάθετων οδεύσεων.
Όπως όλα τα μηχανήματα και οι λέβητες έχουν πεπερασμένο χρονικό όριο ζωής που σε περιπτώσεις κακής λειτουργίας και συντήρησης μπορεί να γίνεται ακόμη μικρότερο.

Συνήθως λέβητες πέρα της 25ετίας παρουσιάζουν προβλήματα με την στεγάνωποίηση του θαλάμου καύσης, μπούκωμα στις οδεύσεις απο τις εναποθέσεις του καυσαερίου και σπανιότερα διαρροές νερού. Είναι σχετικά συχνό το φαινόμενο να υπάρχουν λέβητες με ελατήρια ή επιβραδυντές στους φλογαυλούς που λόγο δυσλειτουργίας του λέβητα, διάβρωσης κλπ αφαιρούνται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ταχύτερη απομάκρυνση των καυσαερίων εκτός του λέβητα, την μικρότερη μετάδοση θερμότητας στο νερό και άρα τον μικρότερο βαθμό απόδοσης.

Η υψηλή θερμοκρασία στο φύλλο συντήρησης του λέβητα είναι συνήθως ένδειξη της κακής κατάστασης του λέβητα ή της κακής ρύθμισης του τεχνικού που σε κάθε περίπτωση οδηγεί σε χαμηλό βαθμό απόδοσης. Η προτεινόμενη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις και εφόσον δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση με την ρύθμιση του λέβητα είναι η αντικατάσταση ιδανικά με λέβητα νεότερης τεχνολογίας συμπύκνωσης.

Το κόστος ενός θερμοστάτη είναι συνήθως ανάλογο των  δυνατοτήτων του αλλά και της ποιότητας των υλικών. Στην εποχή μας οι ηλεκτρονικοί θερμοστάτες είναι αρκετά οικονομική και με μεγαλύτερη ακρίβεια μέτρησης απο αυτή των μηχανικών θερμοστατών. Οι περισσότεροι διαθέτουν ακρίβεια μέτρησης μικρότερη του μισού βαθμού ενώ ενσωματώνουν λειτουργίες χρονοπρογραμματισμού και διπλού setpoint πχ τις ώρες που κοιμάσαι χαμηλότερη θερμοκρασία απο τις υπόλοιπες ώρες. Οι πιο σύγρονοι διαθέτουν αισθητήρια παρουσίας και φωτός καθώς και δυνατότητα αντιστάθμισης ή απομακρυσμένης διαχείρησης μέσω wifi, m-bus, Lon και άλλα πρωτόκολλα αυτοματισμού. Ένας σύγχρονος θερμοστάτης αποσβένει το κόστος του απο 1-3 χρόνια και προσφέρει εξοικονόμηση απο 5-15% σε σχέση με έναν απλό θερμοστάτη ποσοστό σημαντικό ειδικά για περιοχές όπου η θέρμανση δουλεύει περισσότερους απο 3 μήνες το χρόνο.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αντικατάσταση του παλιού θερμοστάτη με νέο είναι απλή υπόθεση και δεν απαιτεί την εγκατάσταση απο κάποιον εξειδικευμένο τεχνικό εφόσον υπάρχει εξοικείωση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Αρκεί μόνο να γνωρίζουμε τα χρώματα των καλωδίων. Σε μια τυπική εγκατάσταση συναντάμε 3 ή 4 καλώδια. Μαύρο (φάση) – Μπλέ (ουδέτερο) – Κίτρινο (εντολή) – και προαιρετικά το Κόκκινο (επιστροφή). Αν τα χρώματα δεν είναι σαφή τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο δοκιμαστικό ή να καλέσετε εξειδικευμένο τεχνικό για να αποφεύγεται ανεπιθύμητα βραχυκυκλώματα. Οι σύγχρονοι θερμοστάτες τροφοδοτούνται με μπαταρία οπότε θα χρειαστείτε μόνο την φάση και την εντολή ενώ όλα τα υπόλοιπα μονώνονται με προσοχή ένα –  ένα με μονωτική ταινία.

Σε κάθε περίπτωση η εγγύηση του θερμοστάτη δεν σας καλύπτει σε περίπτωση βραχυκυκλώματος οπότε δεν χωρούν πειραματισμοί αν δεν γνωρίζεται τι κάνετε.

Δείτε σχετικούς θερμοστάτες εδώ