Η τεχνολογία «furanflex» είναι ένας νέος τύπος καπνοδόχου, ο οποίος προορίζεται για την εφαρμογή εσωτερικής επένδυσης υφιστάμενων καπνοδόχων. Διαδεδομένη πλέον δεκαετίας στην Ευρώπη και δοκιμασμένη σε πάνω από δέκα οκτώ (18) ευρωπαϊκές χώρες ήρθε να επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητά της και στην Ελλάδα, επιλύοντας πλήθος προβλημάτων σε εκατοντάδες οικοδομές.

Αναδρομή

Καπνοδόχοι FuranflexΚάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην πορεία του ανθρώπου για τις ανάγκες θέρμανσής του, θα παρατηρήσουμε πως στην αναζήτηση εξοικονόμησης ενέργειας κατασκεύασε νέας τεχνολογίας λέβητες ή μονάδες συμπύκνωσης, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις υψηλές θερμοκρασίες των καυσαερίων και να αποδώσει την θερμότητά τους στο προς θέρμανση ρευστό συναλλαγής, μειώνοντας ταυτόχρονα στο ελάχιστο την έκλυση θερμότητος προς το εξωτερικό περιβάλλον. Αυτό όμως επέφερε μοιραία ένα άλλο πρόβλημα σε κτίρια που δεν είχαν την υποδομή μία σωστής, τέλεια θερμικά μονωμένης ή υδατοστεγούς καπνοδόχου. Αποτέλεσμα, τα ήδη χαμηλής θερμοκρασίας καυσαέρια προερχόμενα από τον λέβητα, εισερχόμενα προς την καπνοδόχο έως και την έξοδό τους από αυτήν, να ψύχονται επιπλέον λόγω διαφοράς θερμοκρασίας με το εξωτερικό περιβάλλον, με συνέπεια οι υδρατμοί να φθάνουν την θερμοκρασία δρόσου και να συμπυκνώνονται. Συνεπώς, η εμφάνιση υγροποιήσεων ήταν και είναι αναπόφευκτη σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά όταν πρόκειται για προϊόντα καύσης του φυσικού αερίου.

Το πρόβλημα αυτό ήρθε να λύσει οριστικά πλέον η τεχνολογία “furanflex”, όπου με πολλά ιδιαίτερα θετικά χαρακτηριστικά κατάφερε ήδη να επιφέρει την διαφορετικότητα στον χώρο επισκευής και συντήρησης των υφιστάμενων καπνοδόχων. Τα πιθανά συμπυκνώματα πλέον περιορίζονται εντός της καπνοδόχου – εσωτερικής επένδυσης “furanflex”, χωρίς να επιτρέπουν την διείσδυση της υγρασίας προς το κέλυφος της καπνοδόχου και το εσωτερικό του κτιρίου. Αντιθέτως, δια της βαρύτητας συλλέγονται στο κατώτερο σημείο της καπνοδόχου μέσω στοιχείου Τ καθαρισμού και εν συνεχεία οδηγούνται στην αποχέτευση. Όπως είναι φανερό δεν υπάρχει διαρροή συμπυκνωμάτων εκτός της καπνοδόχου. Πέραν τούτου, αποτρέπεται και κάθε πιθανότητα διαρροής δηλητηριωδών καυσαερίων (CO) προς τις εσωτερικές παρειές της υφιστάμενης καπνοδόχου και όδευσή τους μέσω ρωγμών από τα τοιχία της προς τους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου. Το γεγονός αυτό, της διαρροής καυσαερίων από την καπνοδόχο είναι επίδραση θανάτου με ετήσια στατιστικά 20 θάνατοι στην Ουγγαρία, 80 στο Βέλγιο, 300 στην Γαλλία!

Υλικό

Καπνοδόχοι FuranflexΗ τεχνολογία «furanflex» κατασκευάζεται από συνθετικά υλικά. Πολυμερή υλικά με ενίσχυση ανθρακονημάτων. Τα πολυμερή διακρίνονται με βάση τον τρόπο μορφοποίησης σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία είναι τα θερμοπλαστικά πολυμερή, τα οποία όταν θερμαίνονται πάνω από μια ορισμένη θερμοκρασία μαλακώνουν και αποκτούν το επιθυμητό σχήμα. Κάθε φορά που θερμαίνονται μπορούν να μορφοποιηθούν. Η δεύτερη κατηγορία είναι τα θερμοσκληρυνόμενα πολυμερή, τα οποία μορφοποιούνται σε ορισμένη θερμοκρασία και πίεση αλλά  από την στιγμή που θα μορφοποιηθούν μια φορά δεν είναι δυνατόν να μορφοποιηθούν περαιτέρω, αποκτούν μια άτηκτη και αδιάλυτη μάζα. Η καπνοδόχος είναι κατασκευασμένη με βάση την δεύτερη κατηγορία, είναι δηλαδή ένα θερμοσκληρυνόμενο πολυμερές. Στην πρώτη κατηγορία, των θερμοπλαστικών, απαντώνται ευρείας χρήσεως εφαρμογές. Αντίθετα, στην κατηγορία των θερμοσκληρυνόμενων πλαστικών ανήκει μικρό ποσοστό προϊόντων. Ωστόσο, ενδιαφέροντα προϊόντα, όπως: αεροσκάφη, διαστημικό και πολεμικό υλικό, πύραυλοι, υποβρύχια και τώρα οι καπνοδόχοι, κατασκευάζονται από θερμοσκληρυνόμενα πλαστικά, ενισχυμένα με  ίνες – ανθρακονήματα και τα οποία αποκαλούνται συνθετικά υλικά. Η καπνοδόχος “furanflex” συνίσταται από μίγμα δώδεκα διαφορετικών ουσιών με κύρια συστατικά την ρητίνη φαινόλης και την φουρανική ρητίνη, αμφότερες γνωστές για την καλή τους αντοχή στην θερμότητα, την φωτιά και την διάβρωση.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ο αγωγός “furanflex”, πρόκειται για εύκαμπτο επίπεδο αρχικά αγωγό (προ-πολυμερισμένο), λείας εσωτερικά επιφάνειας, μονοκόμματο, με μήκος όσο και το ύψος της καπνοδόχου 1-80m, χωρίς συνδέσμους και ενδιάμεσες ενώσεις, με παραγόμενες δυνατές διατομές από 80-800 mm, και δυνατότητα να συσκευασθεί σε κιβώτιο ενδεικτικών διαστάσεων 1,5Χ0,4Χ0,4m3. Αγωγός υδατοστεγής και αεροστεγής. Ως υλικό με συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας λ=0,3 W/mC υπάγεται στην κατηγορία των θερμομονωτικών υλικών, όπου με πάχος τοιχώματος 2,4mm, προσδίδει επιπλέον θερμομόνωση στην υφιστάμενη καπνοδόχο. Υλικό με θερμοκρασία λειτουργίας έως 250C, κατατάσσεται στην κατηγορία των καπνοδόχων. Καπνοδόχος Ουγγρικής προελεύσεως και κατασκευής.

Εγκατάσταση καπνοδόχου

Καπνοδόχοι FuranflexΚατά την εγκατάστασή της τεχνολογίας, ο αγωγός εισέρχεται από το υψηλότερο συνήθως σημείο της υφιστάμενης καπνοδόχου, εσωτερικά, και εφόσον παρακάμψει ομαλές αποκλίσεις (καμπυλώσεις) εντός της υφιστάμενης καπνοδόχου, δια της βαρύτητας εκτείνεται έως και το λεβητοστάσιο. Προσαρμόζοντας τα ειδικά εξαρτήματα –πώματα- στις δύο άκρες του αγωγού (άνω και κάτω), παρέχεται ατμός –μέσω γεννήτριας ατμού- εντός του αγωγού. Ο αγωγός αρχικά διογκώνεται και εν συνεχεία πολυμερίζεται, λαμβάνοντας την επιλεχθείσα κυκλική ή μη -εφόσον περιορίζεται από τα τοιχία της καπνοδόχου- διατομή. Κατά την τελική διαμόρφωση εντός της καπνοδόχου είναι δυνατόν να υποστεί σεισμικές ταλαντώσεις χωρίς να παραμορφωθεί. Η εφαρμογή απλή και γρήγορη δίνει την δυνατότητα να μην διακοπεί η θέρμανση του κτηρίου -σε περίοδο ζήτησής της- πάνω από μία ημέρα. Η τεχνολογία της furanflex επισκευάζει τόσο καμινάδες σε τζάκι όσο και σε λεβητοστάσια με εγγυημένο αποτέλεσμα.

Πλεονεκτήματα

Αντιδιαβρωτική

Εργαστηριακά πειράματα έχουν αποδείξει ότι το υλικό “furanflex” έχει υψηλή αντοχή στην οξείδωση ακόμα και στα πιο ισχυρά όξινα διαλύματα με pH έως και (1) την μονάδα. Με αιχμή του δόρατος την αντιδιαβρωτική αυτή ιδιότητα κατατάσσεται η καπνοδόχος “furanflex” σε θέση ισχύος. To φαινόμενο της υγροποίησης των υδρατμών των καυσαερίων δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα.

Χαμηλή Ενεργειακή κατανάλωση

Με την υπέρβαση αυτού του προβλήματος, της δημιουργίας υγροποιήσεων των υδρατμών στην καπνοδόχο, είναι πλέον δυνατόν να χρησιμοποιηθούν συσκευές υψηλής απόδοσης ή συσκευές με τεχνική συμπύκνωσης χωρίς δισταγμό. Η πρόχειρη «λύση» της αύξησης ισχύος της συσκευής, ή της αφαίρεσης των επιβραδυντών καυσαερίων από τους λέβητες με σκοπό την αύξηση της θερμοκρασίας των καυσαερίων για την αποφυγή υγροποιήσεων είναι μεν προσωρινή λύση, αλλά αντιοικονομική και αντιοικολογική, εφόσον οδηγεί στην υπερκατανάλωση.
Η κοινοτική οδηγία για την αναβάθμιση των κτηρίων και της αξιολόγησης ενεργειακής απόδοσής τους, οδηγεί στο κίνητρο αντικατάστασης παλαιών συσκευών με συσκευές υψηλού βαθμού απόδοσης, χωρίς την αποξήλωση της υπάρχουσας καπνοδόχου και περαιτέρω έξοδα, εφόσον με την εφαρμογή της “furanflex” ο κίνδυνος της διαρροής των υγροποιήσεων στο κτίριο από την καπνοδόχο έχει εξαλειφθεί.

Αρχιτεκτονική

Η  τεχνολογία “furanflex” διατηρεί την αρχιτεκτονική του κτιρίου μετά την εγκατάσταση,  εφόσον η τοποθέτηση λαμβάνεται εσωτερικά της υφιστάμενης καπνοδόχου, δίχως να αλλοιώνεται η εξωτερική της δομή και η αισθητική.

Ευκολία εγκατάστασης – Μονόδρομη λύση

Η θέση της υφιστάμενης καπνοδόχου ως προς το κτίριο και όταν αυτή είναι εντός στενών μη προσβάσιμων φωταγωγών ή εσωτερικά του κτιρίου ή όταν η όδευσή της διαπερνά εγκάρσια εξώστες, καθιστά αδύνατη ή εντελώς ασύμφορη την αποξήλωση της υφιστάμενης καπνοδόχου και αντικατάστασής της – επισκευής της με άλλη μέθοδο πέραν της τεχνολογίας “furanflex”.

Οικονομία

Η τεχνολογία “furanflex”, με κόστος τιμής του μέτρου του υλικού στα επίπεδα της συμβατικής καπνοδόχου “διπλού τοιχώματος”, όταν πρόκειται  να συγκριθεί με ανοξείδωτο ατσάλι «304», ενώ φθηνότερο όταν πρόκειται να συγκριθεί με την ποιότητα «316», έρχεται να υπερτερήσει και στο σημείο αυτό, καθώς οι εργασίες της αποξήλωσης της υφιστάμενης καπνοδόχου, η προμήθεια ικριώματος – σκαλωσιάς, η αποκατάσταση του τοιχίου μετά την αποξήλωση της παλαιάς καπνοδόχου και η ενοικίαση κάδου για την απομάκρυνση των δομικών υλικών, αποτελούν απόλυτο κέρδος προς τον καταναλωτή.

Εγγύηση

Η τριαντάχρονη (30) εργοστασιακή γραπτή εγγύηση για το υλικό, για εφαρμογή σε λεβητοστάσια καθώς και (10) δεκαετή εγγύηση για καμινάδες τζακιού, ήρθε να ανατρέψει κάθε δεδομένο στον χώρο τον καπνοδόχων, εφόσον η εγγύηση αυτή δεν αναφέρεται μόνο στην σύσταση του υλικού, αλλά και στον χρόνο λειτουργίας της ως καπνοδόχος. Η συνόδευσή της από τα απαραίτητα πιστοποιητικά, καθώς και κατά ΕΛΟΤ και ΕΣΥΔ, την εξυψώνουν όχι μόνο ουσιαστικά, αλλά και τυπικά στις κορυφαίες καπνοδόχους της διεθνούς αγοράς.

Η νέα αυτή τεχνολογία, δεν ήρθε για να καταργήσει ή για να αντικαταστήσει την έως τώρα συμβατική τεχνολογία «μονωμένης διπλού τοιχώματος καπνοδόχο», αλλά για να την συμπληρώσει και να διευρύνει έτσι αρμονικά την συνύπαρξη και των δύο, βελτιώνοντας την ορθή συντήρηση, επισκευή και ενίσχυση των υφιστάμενων ελαττωματικών καπνοδόχων.

Αναντίρρητα, είναι πλέον γεγονός, πως η τεχνολογία “furanflex”, δεν πρόκειται για τεχνολογία μιας απλώς «φαινομενικής» εσωτερικής επένδυσης της υφιστάμενης καπνοδόχου, αλλά μιας κατεξοχήν επένδυσης και αναβάθμισής της, δίνοντάς της μια διαχρονική αξία, ποιότητα και αντοχή στον φθοροποιό χρόνο.

Περισσότερα στο www.furanflex.gr ή στο τηλ.: 210 988 1616