Συμπαραγωγή με φυσικό αέριο GazproΣχετικά με τη συμπαραγωγή.

Η Συμπαραγωγή είναι η συνδυασμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας από την ίδια αρχική πηγή ενέργειας.
Με το συμβατικό τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μεγάλες ποσότητες θερμότητας απορρίπτονται στο περιβάλλον, είτε μέσω των ψυκτικών κυκλωμάτων, είτε μέσω των καυσαερίων. Με τη μέθοδο της συμπαραγωγής, σημαντικό μέρος της θερμότητας αυτής ανακτάται και χρησιμοποιείται ωφέλιμα.

 

Η τεχνολογία της συμπαραγωγής, προκειμένου να είναι οικονομικά βιώσιμη, εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ταυτόχρονη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.
Τα συστήματα συμπαραγωγής μπορούν να θεωρηθούν ολοκληρωμένα ενεργειακά συστήματα, με την έννοια ότι μπορούν να καλύψουν όλες τις τελικές ενεργειακές χρήσεις (ηλεκτρισμό, θέρμανση, ζεστό νερό χρήσης, ψύξη). Ο βαθμός απόδοσης των συστημάτων συμπαραγωγής μπορεί να ξεπεράσει το 94%!

 

EnerTwin: Σύστημα συμπαραγωγής με μίκρο τουρμπίνα. 

 

Συμπαραγωγή με μίκρο τουρμπίνα Enertwin Gazpro

Το σύστημα EnerTwin είναι ένα σύστημα συμπαραγωγής θέρμανσης  και ηλεκτρικής ενέργειας (CHP), όπου ένας λέβητας και ένας μικρός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, συνδυάζονται σε μία ενιαία ανθεκτική συσκευή. Το EnerTwin έχει αναπτυχθεί από την MTT (Micro Turbine Technology BV). Η καρδιά του EnerTwin είναι ένας μικρός στροβίλος που οδηγεί μια γεννήτρια. Με το σύστημα της EnerTwin μπορούμε με παροχή φυσικού αερίου, να παράξουμε 3,2 kw ρεύματος και 15,6kw θέρμανσης σαν υποβοήθηση στο υπάρχον σύστημα. Μία τέτοια μονάδα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μέχρι και 40% εξοικονόμηση! Αυτό εξαρτάται πάντα από τις ενεργειακές ανάγκες που θέλουμε να καλύψουμε.

Το EnerTwin είναι το πρώτο σύστημα συμπαραγωγής που βασίζεται σε μικρο-τουρμπίνα (στροβιλοκινητήρας). Οι μικροστροβιλοκινητήρες προσφέρουν μεγάλα πλεονεκτήματα στην αξιοπιστία, τη διάρκεια ζωής και το κόστος συντήρησης.

 

Οικονομία και σεβασμός στο περιβάλλον. 

 

Μέσω της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ως υποπροϊόν της θερμότητας, επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση κόστους ενέργειας και μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου.
Το EnerTwin είναι αξιόπιστο και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Επιπλέον, λόγω της χαμηλής τιμής του, το EnerTwin αποσβαίνει γρήγορα το κόστος εγκατάστασης. Το EnerTwin παράγει ηλεκτρική ενέργεια με κόστος που είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σύγκριση με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό το πλεονέκτημα κόστους είναι περίπου 50%. Η δυνατότητα ένταξής του σε προγράμματα επιδοτήσεων, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το πλεονέκτημα κόστους.

Επιπλέον, εξοικονομείται σημαντικός όγκος καυσίμων, αποφεύγοντας τις απώλειες θερμότητας από την εξάτμιση (όπως σε πολλούς μεγάλους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) και τις απώλειες στα συστήματα μετάδοσης και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η εξοικονόμηση καυσίμου μαζί με την καθαρή καύση στο μικροστροβίλο οδηγούν σε σημαντική μείωση του CO 2 (περίπου 3-6 τόνους εκπομπών CO 2 ετησίως), καθώς και σε χαμηλές εκπομπές NO x και CO 2 .

Έτσι, το EnerTwin σώζει τόσο το περιβάλλον όσο και το πορτοφόλι σας!

 

Εφαρμογές

 

Το σύστημα συμπαραγωγής EnerTwin με μίκρο-τουρμίνα, μπορεί να τοποθετηθεί είτε αυτόνομο, είτε σε σειρά (συστοιχία-cascade) με άλλες μονάδες, έτσι ώστε να επιτύχουμε ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση, αλλά και να καλύψουμε μεγαλύτερες ανάγκες.

Με τον τρόπο αυτό, το EnerTwin μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τόσο οικιακών όσο και επαγγελματικών εγκαταστάσεων. Όπως ενδεικτικά: Μεγάλες κατοικίες, κατοικίες με πισίνα, ξενοδοχεία, γυμναστήρια, σχολεία, εστιατόρια, σούπερ μάρκετ, εμπορικά κέντρα, επαγγελματικά κτήρια.