Υγραέριο

lpg-fiales-ygraeriouΗ εταιρεία μας δραστηριοποιείται από το 1999 στον τομέα της μελέτης και εγκατάστασης συστημάτων αερίων καυσίμων (φυσικό αέριο και υγραέριο). Προσφέροντας πάντα την ασφαλέστερη και οικονομικότερη λύση σε κάθε εφαρμογή είτε αφορά φυσικό αέριο είτε υγραέριο.
Οι έμπειροι μηχανικοί της εταιρίας μας και το εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, εγγυώνται για την άριστη εκτέλεση της εγκατάστασης και την ασφαλή κατασκευή και λειτουργία της εγκατάστασης.

Όλες οι εγκαταστάσεις υγραερίου διακρίνονται σε οικιακές και επαγγελματικές αναλόγως των χαρακτηριστικών και των διαστάσεων της εγκατάστασης.

Υπάρχουν διάφορες διατάξεις εγκαταστάσεων που μπορούν να επιλεγούν ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες που μας δίνει ο χώρος. Προκειμένου για οικιακές συσκευές αερίου προτείνεται η εγκατάσταση με φιάλες για υγραέριο.

Μία μόνο φιάλη μείγματος, εντός του χώρου της οικίας, θα μπορούσε να εγκατασταθεί, προκειμένου να τροφοδοτηθεί με υγραέριο μία οικιακή συσκευή (για παράδειγμα μία κουζίνα αερίου). Μια φιάλη υγραερίου θα μπορούσε να τοποθετηθεί και σε κάποιο εξωτερικό χώρο της οικίας και να οδηγείται η παροχή του υγραερίου έως τη συσκευή, μέσω μίας σωληνογραμμής αερίου. Σε διαφορετική περίπτωση όπου οι καταναλώσεις μπορεί να είναι μεγαλύτερες, είναι αναγκαία η εγκατάσταση μίας συστοιχίας φιαλών, η οποία τοποθετείται σε κάποιο εξωτερικό χώρο της οικίας.

Η τελική απόφαση για το είδος και τον τρόπο της εγκατάστασης πρέπει πάντα να καλύπτεται από τους ισχύοντες τεχνικούς κανονισμούς για την εγκατάσταση φιαλών σε οικίες καθώς και τις οδηγίες ασφαλείας των εγκατεστημένων συσκευών.

 

Καλέστε μας στο 210 9881616 ή επισκεφτείτε τη σελίδα επικοινωνίας για οικονομική προσφορά εγκατάστασης υγραερίου για θέρμανση.

lpg- statheri-dexameni-ygraeriouΚατ’ αναλογία και στην τροφοδοσία επαγγελματικών συσκευών με υγραέριο υπάρχουν ειδικές διατάξεις που καλύπτουν την ασφάλεια των επαγγελματικών χώρων.  Σε κάθε περίπτωση οι μηχανικοί μας προτείνουν την κατάλληλη εγκατάσταση που μπορεί να αποτελείται από φιάλες ή σταθερές δεξαμενές υγραερίου, λαμβάνοντας υπόψη, τις ανάγκες και τις καταναλώσεις των συσκευών που θα τροφοδοτηθούν με υγραέριο, καθώς και τους διαθέσιμους χώρους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα πρέπει να γίνονται σεβαστά και να εφαρμόζονται όσα ορίζουν οι διατάξεις του τεχνικού κανονισμού σχετικά με τις εγκαταστάσεις αερίων καυσίμων.

 

 

Διατάξεις για οικιακές εγκαταστάσεις με φιάλες υγραερίου

House

Ο τεχνικός κανονισμός, περί εγκαταστάσεων υγραερίου σε κτήρια (πλην βιομηχανιών-βιοτεχνιών) αναφέρει ρητά ότι σε κάθε εσωτερικό χώρο οικιακής χρήσης επιτρέπεται η εγκατάσταση μόνο 1 φιάλης (βουτάνιο, μίγμα), δηλαδή φιάλης μέχρι 10 κιλών.

Απαγορεύεται:
1. Η εγκατάσταση φιαλών υγραερίου σε χώρους που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως υπνοδωμάτια.
2. Η εγκατάσταση φιαλών περισσότερο των 10kg έκαστη (δηλαδή φιάλες προπανίου).
3. Η εγκατάσταση περισσότερων των 3 φιαλών, στο σύνολο των εσωτερικών χώρων της ίδιας ιδιοκτησίας.
4. Η εγκατάσταση φιαλών σε συστοιχία.
5. Η εγκατάσταση φιαλών σε υπόγειους χώρους

Περιορισμοί σχετικά με τις εγκαταστάσεις φιαλών σε εξωτερικούς χώρους οικιακής χρήσης

Σύμφωνα με τον τεχνικό κανονισμό, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εγκατεστημένων φιαλών, σε εξωτερικούς χώρους οικιών, έχει ως ακολούθως:
1. Για εγκατάσταση σε ισόγειο εξωτερικό χώρο οικίας: επιτρέπονται μέχρι 10 συνδεδεμένες μεταξύ τους φιάλες (βουτάνιο, μίγμα ή προπάνιο), συνολικής χωρητικότητας μέχρι 250kg. Στην περίπτωση αυτή συνίσταται, δίχως να είναι υποχρεωτική, η εγκατάσταση μέσα σε ερμάριο.
2. Για εγκατάσταση σε εξώστες κτιρίων (μπαλκόνια, βεράντες, ταράτσες κ.λ.π.): επιτρέπονται μέχρι 4 φιάλες, συνολικού περιεχομένου σε υγραέριο μέχρι 100kg, αποθηκευμένες υποχρεωτικά μέσα σε ειδικό ερμάριο, ύψους μέχρι το υφιστάμενο ύψος του στηθαίου.

Ειδικές μελέτες και αδειοδότηση από την Πολεοδομία

Ο τεχνικός κανονισμός αναφέρει ότι οι εγκαταστάσεις που τροφοδοτούνται αποκλειστικά με φιάλες υγραερίου κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με τον αριθμό των φιαλών.
Κατηγορία Ο: Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσονται οι οικιακές εγκαταστάσεις που τροφοδοτούνται με έως και 3 φιάλες συνολικής χωρητικότητας υγραερίου μέχρι 30 kg.
Για τις εγκαταστάσεις της Κατηγορίας 0 δεν απαιτείται μελέτη προς την πολεοδομία και αδειοδότηση.
Κατηγορία 1: Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσονται οι οικιακές εγκαταστάσεις που τροφοδοτούνται με περισσότερες από 3 φιάλες συνολικής χωρητικότητας άνω των 30 kg. Για τις εγκαταστάσεις της Κατηγορίας 1 είναι υποχρεωτική η κατάθεση μελέτης προς την πολεοδομία για έγκριση και αδειοδότηση.

 

 

Διατάξεις για επαγγελματικές εγκαταστάσεις με φιάλες υγραερίου

market-store-icon

Ο τεχνικός κανονισμός, περί εγκαταστάσεων υγραερίου σε κτήρια (πλην βιοτεχνιών-βιομηχανιών) προβλέπει για ενιαίους εσωτερικούς χώρους επαγγελματικής χρήσης τα ακόλουθα:
1. Για χώρους συνολικού όγκου μέχρι 20 m³: «επιτρέπεται η εγκατάσταση μόνο μίας φιάλης υγραερίου (βουτάνιο, μίγμα ή προπάνιο) χωρητικότητας μέχρι 25 kg. Στους χώρους αυτούς επιτρέπεται η αποθήκευση μόνο μίας φιάλης υγραερίου μη συνδεδεμένης, είτε αυτή είναι πλήρης, εφεδρική είτε κενή.»
2. Για χώρους συνολικού όγκου άνω των 20 m³ μέχρι και 50 m³: «επιτρέπεται η εγκατάσταση μέχρι 2 φιαλών υγραερίου (βουτάνιο, μίγμα ή προπάνιο) συνδεδεμένων σε συστοιχία συνολικής χωρητικότητας σε υγραέριο μέχρι 50 kg. Στους χώρους αυτούς επιτρέπεται η αποθήκευση μόνο μίας φιάλης υγραερίου μη συνδεδεμένης, είτε αυτή είναι πλήρης, εφεδρική είτε κενή.»
3. Για χώρους συνολικού όγκου άνω των 50 m³: «επιτρέπεται η εγκατάσταση μέχρι 4 φιαλών υγραερίου (βουτάνιο, μίγμα ή προπάνιο) συνδεδεμένων σε συστοιχία συνολικής χωρητικότητας σε υγραέριο μέχρι 100 kg. Στους χώρους αυτούς επιτρέπεται η αποθήκευση δύο φιαλών υγραερίου μη συνδεδεμένων, είτε αυτές είναι πλήρεις, εφεδρικές είτε κενές.»

Σε περίπτωση που τοποθετηθεί συστοιχία φιαλών και οι φιάλες αυτές είναι προπανίου (13κιλες και 25κιλες φιάλες), είναι υποχρεωτικό να υπάρχει μόνιμα εγκατεστημένο σύστημα ανίχνευσης διαρροών υγραερίου.

Περιορισμοί σχετικά με τις εγκαταστάσεις φιαλών σε εξωτερικούς χώρους επαγγελματικής χρήσης

Ο τεχνικός κανονισμός προβλέπει ρητώς τα ακόλουθα:
1. Για εγκατάσταση σε ισόγειο εξωτερικό χώρο επαγγελματικής χρήσης: μέχρι 20 συνδεδεμένες μεταξύ τους φιάλες (βουτάνιο, μίγμα ή προπάνιο) συμπεριλαμβανόμενες και τις κενές, συνολικής χωρητικότητας μέχρι 500 kg. Στην περίπτωση αυτή συνίσταται η εγκατάσταση μέσα σε ερμάριο.
2. Για εγκατάσταση σε εξώστες κτιρίων (μπαλκόνια, βεράντες, ταράτσες κ.λ.π.): μέχρι 4 φιάλες συνολικού περιεχομένου μέχρι 100kg, αποθηκευμένες υποχρεωτικά μέσα σε ειδικό ερμάριο, ύψους μέχρι το υφιστάμενο ύψος του στηθαίου.

Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η εγκατάσταση φιαλών υγραερίου σε υπόγειους χώρους.

Ειδικές μελέτες και αδειοδότηση από την Πολεοδομία

Ο τεχνικός κανονισμός αναφέρει ότι οι εγκαταστάσεις που τροφοδοτούνται αποκλειστικά με φιάλες υγραερίου κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με τον αριθμό των φιαλών. Φ.Ε.Κ.: 1257Β_03 Σεπ-03 §1.3

Εγκαταστάσεις τροφοδοτούμενες από φιάλες υγραερίου

Κατηγορία 0: Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσονται οι επαγγελματικές εγκαταστάσεις που τροφοδοτούνται με έως και 4 φιάλες υγραερίου, συνολικής χωρητικότητας σε υγραέριο μέχρι 100 kg. Για τις εγκαταστάσεις της Κατηγορίας 0 δεν απαιτείται μελέτη προς την πολεοδομία και αδειοδότηση.
Κατηγορία 1: Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσονται οι επαγγελματικές εγκαταστάσεις που τροφοδοτούνται με περισσότερες των 4 φιαλών υγραερίου με συνολική χωρητικότητα υγραερίου άνω των 100 kg. Για τις εγκαταστάσεις της Κατηγορίας 1 είναι υποχρεωτική η κατάθεση μελέτης προς την πολεοδομία για έγκριση και αδειοδότηση.

 

Εγκαταστάσεις δεξαμενών υγραερίου

dek-oriz

Διακρίνονται σε υπέργειες και υπόγειες, επιχωματωμένες ή ημιεπιχωματωμένες, ανάλογα με τον τρόπο τοποθέτησης τους ως προς το έδαφος.

Προκειμένου να γίνει εγκατάσταση μίας δεξαμενής, ο χώρος στον οποίο θα τοποθετηθεί θα πρέπει να πληροί κάποιες προδιαγραφές και κάποιες ελάχιστες αποστάσεις ασφαλείας. Οι αποστάσεις αυτές εξαρτώνται από το μέγεθος της δεξαμενής, τον τύπο της και από τα αντικείμενα (στοιχεία) που υπάρχουν κοντά στο χώρο, στον οποίο προορίζεται να τοποθετηθεί.

Σε γενικές γραμμές, οι δεξαμενές που προορίζονται για οικιακή χρήση ή για επαγγελματική χρήση με μικρές καταναλώσεις, θα πρέπει να απέχουν από τοίχους και εξωτερικά όρια οικοπέδου minimum 3 μέτρα.

Απαγορεύεται να εγκαθίστανται δεξαμενές υγραερίου εντός κτιρίων, σε υπόγεια, σε ταράτσες ή εξώστες κτιρίων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εγκατάσταση δεξαμενών μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μας. Οι τεχνικοί της θα σας παρέχουν όλες τις πληροφορίες που επιθυμείτε.

Κατόπιν ραντεβού, μπορούμε να έρθουμε στο χώρο σας, ώστε να σας λύσουμε οποιεσδήποτε απορίες έχετε σχετικά με την εγκατάσταση. Επίσης, μελετώντας τον χώρο σας και τα υλικά που θα απαιτηθούν για την εγκατάσταση του δικτύου, θα είμαστε σε θέση να σας παρέχουμε την τεχνοοικονομική προσφορά του έργου