Φυσικό αέριο και ασφάλεια.
Πόσο ασφαλές είναι το φυσικό αέριο;
Ιδιότητες φυσικού αερίου :
To φυσικό αέριο είναι φυσικό προϊόν. Είναι ελαφρύτερο του αέρα και άρα σε περίπτωση διαρροής δε συγκεντρώνεται εκμηδενίζοντας τον κίνδυνο έκρηξης. Είναι άοσμο, αλλά κατά τη μεταφορά του προστίθεται μια ειδική ουσία με χαρακτηριστική οσμή ώστε να ανιχνεύεται εύκολα σε περίπτωση διαρροής. Δεν είναι τοξικό. Λόγω της σύστασης του κατά την καύση του έχει τη μικρότερη εκπομπή ρύπων από όλα τα συμβατικά καύσιμα.
Εκρήγνυται το ΦΑ;
Το φυσικό αέριο αναφλέγεται μόνο εάν αναμιχθεί με αέρα σε μία πολύ συγκεκριμένη αναλογία ΚΑΙ εάν υπάρξει συγχρόνως σπινθήρας. Η σχεδίαση και η κατασκευή της Εσωτερικής Εγκατάστασης από Υπεύθυνους Μηχανικούς και Πιστοποιημένους Τεχνικούς (όπως προτείνει η ΕΠΑ Αττικής), η εγκατάσταση των συσκευών από εξειδικευμένο προσωπικό, και ο έλεγχος αυτών από την ΕΠΑ Αττικής, γίνονται με την τήρηση αυστηρών προδιαγραφών. Με τον τρόπο αυτό εκμηδενίζεται πραγματικά η πιθανότητα τέτοιων συμβάντων. Επιπλέον των υποχρεωτικών προδιαγραφών, υπάρχει η πιθανότητα τοποθέτησης επιπλέον ασφαλιστικών οργάνων (ανιχνευτές αερίων με ηχητικό και οπτικό σήμα ειδοποίησης, ανιχνευτές αερίου με ηλεκτρομαγνητικές βάνες αποκοπής παροχής, κλπ.).
Ασφάλεια κατασκευής – λειτουργίας δικτύου:
Τα έργα κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου στην Αττική πραγματοποιούνται βάσει σύγχρονων και αυστηρών προδιαγραφών. Η λειτουργία του δικτύου παρακολουθείται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 μέρες το χρόνο με ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα (SCADA) στο σύγχρονο κέντρο ελέγχου της εταιρείας. Επιπλέον γίνονται προληπτικοί και συστηματικοί επιτόπιοι έλεγχοι καλής λειτουργίας από εξειδικευμένους τεχνικούς.
Ασφάλεια σε περίπτωση σεισμού:
Τα δίκτυα φυσικού αερίου κατασκευάζονται από αγωγούς πολυαιθυλενίου, δηλαδή από υλικό εύκαμπτο, οπότε η ίδια η ελαστικότητά του επιτρέπει να ακολουθεί τις μετακινήσεις της γης την ώρα του σεισμού, άρα να μην παρουσιάζει ζημιές, πράγμα που έχει παρατηρηθεί ως συμπεριφορά και στα δίκτυα διεθνώς. Τρανταχτό παράδειγμα ο τελευταίος σεισμός του 1999 στην Αττική κατά τον οποίο δεν παρατηρήθηκε η παραμικρή ζημιά στα δίκτυα φυσικού αερίου.
Σχετικά με τα χαλύβδινα δίκτυα, έχουν τηρηθεί πιστά οι αυστηρές προδιαγραφές στην κατασκευή, ενώ μερικά από αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο του σεισμού το 1999 και η συμπεριφορά τους ήταν άριστη. Τα χαλίβδινα δίκτυα ΧΠ επίσης δοκιμάστηκαν από τον ίδιο σεισμό χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, τα οποία σταδιακά αντικαθίστανται από νεότερης τεχνολογίας δίκτυο (PE).
Επιπλέον, στις συνδέσεις των καταναλωτών με τα δίκτυα 4 bar, τοποθετείται στον παροχετευτικό αγωγό βαλβίδα αυτόματης διακοπής της ροής (flow-limitor) σε περίπτωση που υπάρξει μέσα στον αγωγό ροή μεγαλύτερη από την καθορισμένη, καθώς και βαλβίδα αποκοπής στο ρυθμιστή (shut-off).
πηγή: aerioattikis.gr